Schema de deparazitare și vaccinare la câini și pisici

Schema de deparazitare și vaccinare la câini și pisici

Mulți dintre noi nu ne putem imagina viața fără un animal de companie. Trebuie să recunoaștem că animalele de companie devin parte din familia noastră și că aceste necuvântătoare oferă dragoste, protecție și companie. Totodată este dovedit științific faptul că prezența unui animal de companie are efect terapeutic și ajută la reducerea stresului, a tensiunii arteriale, a anxietății și chiar un bun partener de recuperare post intervenții chirurgicale.

Este foarte important de știut că decizia de a adopta un animal de companie implică o responsabilitate majoră, el devine parte din familie și astfel trebuie îngrijit ca atare.

Sunt binecunoscute beneficiile pe care un copil le poate trăi alături de un animal de companie, învățând să experimenteze o serie de nevoie și sentimente prin prisma animalului precum:  dragoste necondiționată, fără prejudecăți, tristețe, durere.

În tot acest context sănătatea animalului de companie devine responsabilitatea noastră, iar prevenirea bolilor grave prin control la medicul veterinar, respectarea schemelor de deparazitari interne/externe, vaccinare periodică sunt acțiuni obligatorii.

Toate investigațiile realizate de către medicul veterinar sunt centralizate semnate și parafate  într-un carnet de sănătate. În acest carnet de sănătate mai sunt trecute informații precum: codul numeric personal al fiecărui animal identificat prin microcipare și înregistrat în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS).

Populația proprietară sau iubitoare de animale de companie trebuie să știe că Legea 258 / 2013 și Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014, obligă ca circulația câinilor pe teritoriul României să se efectueze numai dacă sunt identificați, înregistrați și vaccinați antirabic, însoțiți de carnete de sănătate.

Refuzul vaccinarii câinilor de către proprietarii acestora constituie contraventie și se sancționează conform HG 984/2005 reactualizată Art.5 lit. J, pct.3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice și 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice.

Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru siguranța alimentelor, vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE LA CÂINI ȘI PISICI (Sursa: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru siguranta alimentelor)

 1. SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE A CĂȚEILOR

Deparazitarea internă: prima deparazitare internă se face la vârsta de 4-5 săptămâni, repetându-se la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se efectuează o dată la 3-4 luni (de 3-4 ori pe an)

Deparazitarea externă: pentru căței se face numai în caz de necesitate și numai cu produse speciale pentru căței.

Vaccinarea: se va face în principiu o dată la 14 zile, începând cu vârsta de 6 săptămâni, fiind obligatoriu precedată de o deparazitare. 

 • 6 săptămâni: vaccin monovalent
 • 8 săptămâni: vaccin polivalent
 • 12 săptămâni: vaccin polivalent (rapel)
 • 6 luni: vaccin antirabic

2. SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE CÂINI ADULȚI

 • Deparazitarea internă: de 3-4 ori pe an
 • Deparazitarea externă: lunar
 • Vaccinarea: anual

3. SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE PENTRU PISOI

 • Deparazitarea internă: prima deparazitare internă se face la vârsta de 4-5 săptămâni, repetându-se la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se efectuează minim de 2 ori pe an.
 • Deparazitarea externă pentru pisoi se face numai în caz de necesitate și numai cu produse speciale pentru pisoi.
 • Vaccinarea:
  • 8 săptămâni: vaccin polivalent
  • 12 săptămâni: vaccin polivalent
  • 12 săptămâni: vaccin antirabic

4. SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE PENTRU PISICI

 • Deparazitarea internă: minim 2 ori pe an
 • Deparazitarea externă: în funcție de regimul de viață al pisicii
 • Vaccinarea: anual

Pe lângă controalele periodice la medicul veterinar, igiena blănii pentru câini și pisici este esențială. Frizerii canini buni sunt instruiți să nu taie doar pentru frumusețe ci să și observe semne de probleme sub suprafața blănoasă. Se pot descoperi probleme de sănătate înainte de a ști că există, inclusiv chisturi, afecțiuni ale pielii și infecții ale urechii – toate acestea se pot ascunde sub blană.

Animalele, în special cele cu părul lung, suferă atunci când nu sunt îngrijite în mod regulat. Există modalități de a preveni vizitele la frizerie sau la medicii veterinari pentru a trata blana cu probleme. Periajul regulat la domiciliu poate ajuta la prevenirea rănilor și poate economisi bani. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, animalul dvs. să se obișnuiască să fie manipulat și periat, în felul acesta el va deveni mai puțin stresat atunci când vine timpul pentru vizita la frizer sau la medicul veterinar. 

Alte responsabilități importante de igienă includ igiena urechilor animalului de companie în mod regulat și începerea igienei orale de la o vârstă fragedă, astfel încât animalele de companie să se poată obișnui cu rutina. Este foarte important ca proprietarii de animale să ceară mai întâi sfatul unui veterinar sau un îngrijitor să le arate cum să facă aceste proceduri corect.

Pentru o piele sănătoasă și o blană frumoasă este importantă și existența unui regim alimentar echilibrat, bogat în proteine, pentru că firul de păr este făcut în principal din keratină. În cazul pisicilor, uleiul de somon întărește sistemul imunitar și ajută felina să aibă o blană sănătoasă.

Îngrijirea animalelor de companie este o responsabilitate pe care toți proprietarii ar trebui să o ia în serios pentru a-și menține animalele de companie sănătoase, curate și protejate.

Surse bibliografice:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru siguranța alimentelor

The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA)

2 Comments


 1. Beatrice

  Sfaturi foarte utile.Multumesc

  Reply
 2. Chius Gheorghe

  Am un pisic de 1 an, este mușcat la piciorul drept din spate. A,fost pansat și i sa făcut 4 injecții, ce mă sfătuiți să fac?

  Reply

lasă-ți comentariul


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *